Emotieve ontspanningstechnieken – hoe werkt dat nu precies?
Inleiding
In maart en september 2023 zijn er artikelen uitgebracht over de emotieve theorie en emotieve ontspanningstechnieken. Deze technieken zijn, net als enkele andere bekende methoden, zoals EMDR, per toeval ontdekt. Ronald Duchateau hoorde begin deze eeuw de uitspraak: ‘als een trauma in een moment kan ontstaan, zou het ook in een moment opgelost moeten kunnen worden’. Deze uitspraak leidde tot een zoektocht waarbij een techniek ontdekt werd die in een later stadium door Duchateau emotieve ontspanningstechniek (EOT) werd genoemd. In dit artikel wordt beschreven hoe deze techniek werkt.
De basisprincipes van EOT
De basis van de emotieve ontspanningstechnieken ligt in de gedachten: ‘pijn zit vast in angst, verdriet en boosheid’, ‘als trauma in een moment kan ontstaan, zou het ook in een moment opgelost moeten kunnen worden’ en ‘gevoel kent geen tijd’ (Duchateau, 2001).
De gedachte ‘pijn zit vast in angst, verdriet en boosheid’ heeft geleid tot het gebruik van de zogenaamde MEL-punten, waarin een onmacht en een bijbehorende gedraging uitgewerkt worden in een mentale (M), emotionele (E) en een lichamelijke (L) ervaring. Als een persoon een onmacht ervaart, dan treedt er automatisch een compenserende gedraging op met als doel om bij de onmacht weg te komen. Deze onmacht en gedraging kun je uitvragen, wat we het uitvragen van een MEL-punt noemen (Duchateau 2003).
De uitspraak ‘gevoel kent geen tijd’ staat voor het gegeven dat een trauma dat ooit is ontstaan in het dagelijks leven nog steeds gevoelens van onmacht veroorzaakt wanneer (het lichaam van) een mens gelijksoortige elementen ervaart als tijdens het ontstaan van het trauma. Zelfs wanneer de persoon zich niet bewust is van deze gelijksoortige elementen, zoals geluid, geur, kleur, postuur, gezichtsuitdrukking, oogopslag, lichtinval, enzovoorts. Het lijf herinnert zich de schokkende ervaring en zet het autonoom zenuwstelsel in werking om te vechten, te vluchten of te bevriezen. In veel gevallen gebeurt dit onbewust.
Het zenuwstelsel en de emotieve theorie
Stephen Porges legt in de polyvagaal theorie (2019) uit hoe ons zenuwstelsel werkt. Hierdoor zijn mensen in staat om het autonoom zenuwstelstel te beïnvloeden, wat een positieve invloed kan hebben op het dagelijks functioneren van de mens en op zijn gevoelens, gedachten en gedrag.
De emotieve theorie (2023) vult deze kennis aan met de mogelijkheden van het enterisch zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is in staat om pijn die vastzit in angst, verdriet en boosheid te neutraliseren. Het enterisch zenuwstelsel, wat door Duchateau ‘gevoelscentrum’ wordt genoemd, ontspant de lading van de ervaren onmacht en de bijbehorende gedraging binnen enkele seconden, zodra deze lading met behulp van focustechnieken in verbinding wordt gebracht met dit zenuwstelsel. Wat overblijft is een herinnering van de ervaring, waarbij de pijn verdwenen is.
​
​
Auteurs
​
Dit artikel is geschreven door drs. M.M.H. Wieggers, GZ-psycholoog, orthopedagoog, regressie- en emotief therapeut in samenwerking met R.J.M. Duchateau, psychiatrisch verpleegkundige, emotief therapeut, oprichter en directeur van opleidingsinstituut SET.
Meer informatie over EOT is te vinden via deze link: https://www.integralepsychiatrie.net
Bronvermelding
​
-
Duchateau, R.J.M. (2003 t/m 2024). Syllabus Opleidingsinstituut SET. SET.
-
Wieggers, M.M.H. en Duchateau, R.J.M. (07-03-2023). De emotieve theorie. www.intergralepsychiatrie.net